Wednesday, October 26, 2005

Kari Kapitan dan Nasi Deepavali

Hari ini kita akan mempelajari cara memasak Kari Kapitan dan Nasi Deepavali



Kari Kapitan   
Bahan-Bahan:
4 camca besar minyak masak
2 biji bawang besar, didadu kecil
2 camca teh garam
250 ml pati santan
1/2 kg ayam, dibersih dan dipotong kecil
750 ml santan
Perahan limau nipis secukupnya Bahan-bahan digiling lumat:
15 biji cili merah
15 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
10 biji buah keras
Sedikit belacan
4 batang serai, dihiris halus



 Nasi Minyak  
Bahan-Bahan:
1/4 cawan minyak sapi
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 labu bawang besar (dihiris)
4 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
6 biji buah pegaga 6 biji lada putih atau lada sulah (ditumbuk)
2 cawan beras
2 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 camca kecil serbuk kunyit
1/2 cawan kismis
3 jenis pewarna

No comments: